KDNP: nem lesz abortusztabletta

  Egy olyan országban, ahol évente eltűnik egy közepes városnyi ember, az abortusz semmilyen új formájának bevezetése nem indokolt – fogalmazott az abortusztabletta körül kialakult helyzetről szerda reggel Nagy Kálmán, a KDNP egészségügyi szakpolitikusa. Figyelmeztet, hogy az új típusú művi vetélés kifejezetten nagyobb teher egy nőnek, a kórházi tartózkodás pedig nem rövidebb, hanem hosszabb.
 
  Noha a szülész–nőgyógyász szakmai kollégium néhány éve állást foglalt amellett, hogy az abortusztabletta bevezethető Magyarországon, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kiadta a zöld jelzést 2005-ben, kedden mégis kiderült, az orvosszakma korántsem helyezkedik egységesen a tabletta pártolóinak oldalára, erről beszélt a köztévében Kisfalvi István nőgyógyász is. Ráadásul a WHO arra is figyelmeztetett 2005-ben, hogy ösztrogéntartalmú pirulákat nőknek nem ildomos bevenni. 

  További jelzés volt a RU-486 vegyianyag-tartalmú szer egyik gyártója részéről még 2004-ben, hogy csak gyomorfekély kezelésekor alkalmazható. A tiltakozók sorába állt be hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt is, amely az abortusz minden formáját, így a „mechanikus” művi vetélés mellett a vegyi magzatgyilkosságot is elítéli. A véleményt a hétfői parlamenti ülésen artikuláló Nagy Kálmán egészségpolitikus ezúttal szintén a köztévében fejtette ki álláspontját.

  „Az abortusztabletta kifejezetten nagyobb pszichés teher egy nőnek, a kórházi tartózkodás pedig nem rövidebb, hanem hosszabb, mert amikor a második tablettát beveszi a hölgy, utána akár egy hónapig is vérzik. Egy hónap után ultrahangvizsgálatra kell menni, ha maradt valami a méhen belül, akkor műtétet kell végezni” – sorolta az orvos a hagyományos módszerekhez képest fennálló hátrányokat. Nagy Kálmán, mint mondja, sok embert végigkísért orvosként nehéz szituációkon, és a legszörnyűbb az, amikor valakit egyedül hagynak; a tablettás abortusznál ez történik, egyedül marad az a nő, aki a párkapcsolatban részt vett.

  Magyarországon csaknem 40 ezer abortuszt végeztek el a tavalyi évben, egyes számok szerint 45 ezer ilyen műtétet végeznek el egy esztendő alatt. A 2011. április 25-én elfogadott új alaptörvény viszont már kimondja: „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az emberi élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.”
 
  „A tablettát bevezetni egy olyan országban, ahol 100 élve született gyermekre 40–50 abortusz jut? Nyugat-Európában ez a szám 8 és 15 között van, azt kell mondanom, hogy az abortusz semmilyen új formájának a bevezetése nem indokolt Magyarországon. Sőt, mindent meg kell tenni azért, hogy lehetőség szerint az abortuszok száma a minimálisra csökkenjen” – érvelt Nagy Kálmán.
 
  A megjegyzésre válaszolva, mely szerint más országokban, ahol engedélyezték a tabletta forgalmazását, nem nőtt az abortuszok száma, elmondta: „Az abortusztablettát a túlnépesedett országoknak ajánlotta a WHO. Lehet, hogy nem emelkedik az abortuszok száma, én nem is ezt állítom, de azt tudom, hogy Magyarországon egy közepes nagyságú város „nem születik meg.”

  Nagy Kálmán felhívja a figyelmet, hogy az államtitkár ígéretet tett arra, hogy ezt a módszert nem fogják bevezetni.  Felolvasom az államtitkár parlamenti válaszát:
  „Képviselő Úr! (…) Az eljárás engedélyezése, ennek hiányában pedig az OEP által történő befogadása és a fekvőbeteg-intézményekben történő bevezetése sem történik meg.”

2012-05-24                                                                                                                                                     
Forrás: www.mno.hu

    

« Vissza